whitebox

Het landschap vertelt

Van 21 t/m 28 december heeft de zevende en tevens laatste verhalenweek van “Het Landschap Vertelt” van 2012 plaatsgevonden. Locatie was Zorgboerderij ‘t Personnebos in Beuningen.

Ouderen kennen veel verhalen uit vroeger tijden. Verhalen die de moeite waard zijn om verteld te worden. “Het Landschap Vertelt” organiseerde in 2012 een pilot verhalenweken voor ouderen. Hoe vertel je een verhaal aan publiek? Hoe blijft de luisteraar geboeid? Hoe bouw je spanning op? Allemaal aspecten die het verhaal een extra dimensie geven. Met “Het Landschap Vertelt” nodigt Cultuurpact Rond Nijmegen ouderen uit hun verhalen te delen. De verhalenweken vonden plaats in ouderencentra in de gemeenten Druten, Groesbeek, Heumen, Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Wijchen en in Beuningen.

De week is gestart op 21 december met een workshop, waarbij deelnemers uitgenodigd werden om een verhaal te vertellen. Boaz Boele, theatermaker
bij Circustheater Stoffel, is workshopleider. Aarzelend kwamen de eerste verhalen, maar tijdens de workshop bleek dat alle deelnemers wel een boeiend verhaal te vertellen hadden. Na de workshop gingen de deelnemers genieten van het gezamenlijke kerstdiner.

Op 27 december was er een workshop, waarbij de deelnemers de technieken van het vertellen van een verhaal werd bijgebracht. Zij oefenden om hun persoonlijke verhaal dmv de verteltechnieken aan anderen te vertellen. De deelnemers werden ondersteund door vrijwilligers. Soms was het wel moeilijk om een verhaal te delen met anderen.

Vrijdag 28 december jl. vond ’s middags in Zorgboerderij ’t Personnebos in Beuningen de laatste presentatie van het project “Het Landschap Vertelt 2012”
plaats. Deelnemers en vrijwilligers van de zorgboerderij en mensen van het project waren hierbij aanwezig. Vanaf 13.00 uur zijn de deelnemers bij elkaar gekomen om de volgorde van hun presentaties te bespreken. Zij zijn merkbaar gespannen, omdat het vertellen van hun persoonlijke verhaal voor publiek voor hen nieuw is. Nu zal blijken hoe de persoonlijke verhalen bewerkt zijn tot een presentatie. Voor de pauze werden 4 verhalen verteld, waarbij een ieder een voor hem of haar belangrijk verhaal deelden met de andere aanwezigen. Er werd verteld over een bombardement uit de oorlog, van een verhuizing naar een ander deel van het land en een persoonlijk ongeval en de nasleep hiervan. Tijdens de pauze werd er door de aanwezigen gezellig gekletst. Als laatste kwamen er verhalen over een emigratie, een leuke gebeurtenis tijdens vrijwilligerswerk en een eerste afspraakje. Door de voorgaande workshops slaagden de deelnemers er in om de aanwezigen te boeien met hun verhalen.

Na afloop ontvingen alle deelnemers een boekje over het project. Tijdens de afsluiting bleek dat iedereen het project als zeer boeiend en leerzaam heeft ervaren. Er zijn verhalen gedeeld, die vaak nog niet eerder aan elkaar verteld waren. De thema’s van de persoonlijke verhalen waren zeer divers. Het was een positieve ervaring.

 

 

Zoekt u zorg in de vorm van positieve dagbesteding?