whitebox

Onze varkens in de wroetstal

Sinds juli 2015 hebben we op ons bedrijf een wroetstal met zichtruimte.  In de andere vleesvarkensstal worden varkens gehouden volgens Beter Leven keurmerk van de dierenbescherming.

De varkens worden gehouden in een wroetstal. Dit geeft het varken de gelegenheid het natuurlijke wroetgedrag te vertonen.

De varkens hebben meer bewegingsvrijheid en de dikke laag met strooisel zorgt voor een comfortabel ligbed waar de varkens op kunnen rusten en lekker kunnen wroeten.Onze varkens leven in groepen van 30 dieren, op dichte vloeren met strooisel. De varkens leven in grote groepen waardoor ze veel bewegingsruimte hebben. De dikke laag strooisel zorgt voor een comfortabel ligbed waar de varkens heerlijk op kunnen rusten en in kunnen wroeten.In deze hokken hebben onze varkens veel ruimte om te leven! De varkens kunnen onbeperkt de hele dag door hun voer opnemen en daarnaast beschikken zij natuurlijk over vers water.

Onze varkens zijn actief en gezond. Het varkens heeft een laag vetgehalte. Het vlees heeft ook een fijnere structuur. Ze hebben een hoge weerstand en daardoor worden er weinig medicijnen gebruikt.  We streven er om minimaal 25% granen te gebruiken, die geteeld zijn in eigen regio. Door het gebruik van granen geteeld in de eigen regio wordt de kringloop bevorderd. Het streven is om de mest op eigen bedrijf en in de buurt bij akkerbouwers uit te rijden. Door het mengen van de mest met strooisel ontstaat er een vaste mest wat beter is voor het milieu en welke positieve invloed heeft op het bodemleven.

De leefomstandigheden van de wroetstal helpen mee aan gezonde varkens, ze worden niet gecastreerd en medicijnen worden alleen toegediend bij zieke dieren, op voorschrift van de veearts. Wij streven ernaar om de staarten niet meer te couperen. De varkens kunnen naar hartenlust wroeten en hebben voldoende afleiding, zodat dit niet meer nodig is.

Slagers en consumenten waarderen het vlees als droog, mals en makkelijk te bereiden. Een lapje vlees smaakt des te lekkerder als je weet dat het varken een ‘varkens-waardig’ bestaan geleid heeft. Dat wij goed voer gebruiken voor onze varkens, proeft u terug in het vlees.

Zo krijg je vlees met respect voor mens, dier en milieu, tegen een eerlijke prijs.

Zoekt u zorg in de vorm van positieve dagbesteding?